Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı

    Kategori: kadin / Hamilelik Yayınlanma Tarihi: 2-05-2017, 15:06 Hata?
    • Beğen
    • 0
    Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı

    Sevgili anne adayları, heyecanınızı ve endişelerinizi çok iyi anlıyorum, bu dönemin sizin için ne kadar özel olduğunu da, bu sebeple ben de heyecanınıza ortak olarak merak ettiğiniz birçok konuyu derledim, şimdiden hepinize mutlu bir hamilelik ve evinizin yeni üyesiyle musmutlu bir hayat diliyorum. Bu yazı dizisine başlama nedenim sosyal medya hesaplarımın hemen hepsinden hamilelik dönemiyle ilgili sorular gelmesi.
    Hamilelik dönemi kadınlar için birçok değişikliği beraberinde getiriyor. Hormon dengesinde, vücut yapısında, kilo miktarında ve psikolojik durumlarda olanlar bu değişikliklerin başlıcaları. Bu yazımızda hamilelik döneminde en çok sorulan soruları ve en fazla karşılaşılan sorunları ele almak istedim.

    Hamilelik hayatınızda çok nadir yaşayacağınız duyguları tattıracak size, endişelenmeyin, her şeyin güzel olacağına inanın.

     HAMİLELİKTE DİYET YAPILIR MI?

    Gebelik planlayan kadınlar veya gebe kadınların endişelerinden birisi de kilo almak ve doğumdan sonra bu kiloları verememek.
    1. Peki hamilelik döneminde ne kadar kilo almak sağlıklıdır?
    2. Hamileyken diyet yapılması doğru mudur?
    3. Bebeğin sağlığı için hangi besin grupları tüketilmeli?

    Hamilelik Öncesi Diyet Yanlış Mı?
    Hamilelik döneminin anne ve bebek açısından sağlıklı geçmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile ilişkilidir. Bu dönemde anne hem kendi ihtiyaçlarını hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Hem bebeğiniz hem de sizin için yeterli ve dengeli beslenmek hamilelik boyunca tek hedefiniz olmalı. Hamilelik öncesi hızlı kilo kaybı ve besin öğeleri açısından yetersiz bir diyet kesinlikle önerilmez. Eğer planlı bir gebelik ise ve fazla kilonuz var ise kendiniz ve bebeğiniz için depolarınızı dolu tutacak şekilde yavaş kilo verip dengeli beslenme prensipleri çerçevesinde kendinizi bir uzman kontrolünde daha uygun ağırlıkla hamileliğe hazırlayabilirsiniz.
    Kilolu olarak gebeliğe başlanması anne adayında gebelik şekeri(gestasyonel diyabet) riskini doğurabilir. Bu duruma bağlı olarak kan basıncında artış ve 4,5 kg üstünde doğum gelişebilmektedir. Aynı zamanda zor ya da maalesef ölü doğum gelişmesi de söz konusudur.

    Hamilelik Sırasında Diyet Yapılır Mı?
    Bebek, anne rahminde annenin yedikleriyle beslenir, büyür ve gelişir. Gebelik süresince sağlıklı bir bebeğin gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır.
    Hamileliğin ilk üç ayında kaloriyi artırmaya ve kilo almaya gerek yoktur. Diğer aylar bir uzman kontrolünde uygun kilo kazanımı ile bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

    Hamileliğe kilo fazlasıyla başlamış dahi olsanız bu özel dönemde ağır diyet yapmak sağlık açısından uygun olmaz. Onun yerine yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitesini uygun düzeyde tutarak hem bebeğinin gelişimine katkıda bulunup, uygun ağırlık kazanımıyla hamileliği devam ettirmek hedefiniz olsun. Böylece hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmiş olursunuz.

    Anne Diyet Yaparsa Bebek De Zayıflar Mı?

    Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına, yeterli olarak gelişimini tamamlayamamasına sebep olabilirsiniz. Bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğması, normal ağırlıkta doğan bebeklere göre, hastalıklar açısından zayıf olmasına yol açabilir.

    Hamilelik Süresince Kaç Kilo Almalıyım?

    Sevgili anne adayları, bebeğinizin karnınızda günden güne büyüdüğü bu dönemde elbette siz de kilo alacaksınız. Gebeliğe normal kilolarda başladıysanız bu döneminde 9 -12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7 – 8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17 – 22 kg ağırlık kazanımı normal olarak kabul edilebilir.

    Kazanılan Ağırlıklar Vücudumda Nereye Gidiyor?
    Doğumda bebeğinizin ağırlığının 3.5 kg civarında olduğunu düşünelim. Buna göre dağılım;

    Bebek 3.5- 4 kg
    Plasenta 0.5-1 kg
    Amniyotik sıvı 1 kg
    Göğüsler 0.5 kg
    Uterus 1 kg
    Anne kan hacminde artış 1.5 kg
    Yağ deposu 2.5 veya daha fazla
    Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı 2- 3.5 kg

    TOPLAM: 12.5 kg civarındadır.

    GEBELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR

    Gebelikte önemli olan anne adayının çok kilo alacak şekilde beslenmesi değil, bebek için gerekli vitamin ve mineralleri karşılayacak şekilde bir beslenme listesine uymasıdır. Tatlı, yağlı gıdalar (kek, pasta, kurabiye, ekmek ) hamilelikte anne adayının aşırı kilo almasına neden olurken bebek üzerinde olumlu bir etkisi yoktur.


    Dünya sağlık örgütü gebelik planlanmaya başladığından itibaren 3 ay öncesinden itibaren başlayıp gebeliğin 13. Haftasına kadar folik asit kullanmanın önemini vurgulamıştır.

    Gebelik döneminde içerisinde kimyasal madde bulunan işlenmiş etler ( salam,sosis) hazır çorba, kola, fanta gibi asitli içecekler tercih edilmemelidir.

    Hamilelik döneminde hamileler için örnek beslenme menüsü, beslenme programı konusunda anne adaylarına 3 farklı günlük hamile beslenme listesi sunuyoruz.

    HAMİLELER İÇİN 2000 KALORİLİK MENÜ ÖRNEĞİ

    KAHVALTI

    1 su bardağı süt, 1 yumurta veya 1 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, bal veya reçel, 1 ince dilim ekmek, havuç veya domates.

    ÖĞLE

    1 kase tarhana çorbası, 1 porsiyon zeytinyağlı barbunya plaki, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon meyve, 1 ince dilim ekmek.

    ARA

    1 kibrit kutusu peynir, 1 ince dilim ekmek, 1 porsiyon meyve.

    AKŞAM

    3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 porsiyon makarna veya pilav, salata, 1 ince dilim ekmek.

    YATARKEN

    1 porsiyon meyve 

    NOT:Ekmek veya peynir yerine 1 dilim börek veya kek yenebilir.Aynı ölçüde et miktarı herhangi bir yemeğin içinde kullanılabilir.


    HAMİLELER İÇİN 2000 KALORİLİK MENÜ ÖRNEĞİ-2

    KAHVALTI

    1 su bardağı meyve suyu, 2 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı tereyağı veya 5 zeytin, 2 ince dilim ekmek.

    ÖĞLE

    1 porsiyon etli kuru fasulye , 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kase yoğurt, salata.

    ARA

    1 su bardağı süt, 1 porsiyon meyve veya 1 ince dilim ekmek.

    AKŞAM

    1 porsiyon tarhana çorbası, 3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği veya salata, 1 ince dilim ekmek.

    YATARKEN

    2 porsiyon meyve


    GEBELER İÇİN ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

    KAHVALTI

    1 su bardağı süt

    1 yumurta ya da 1 kibrit kutusu peynir

    1 tatlı kaşığı pekmez, bal ya da reçel

    1 portakal, havuç ya da domates

    1-2 ince dilim ekmek

    ARA

    İstenirse 1 porsiyon meyve

    ÖĞLE

    1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeği

    1 porsiyon pilav ya da makarna

    1 kase yoğurt

    Salata

    1-2 dilim ekmek

    ARA

    1 porsiyon meyve

    1 dilim börek ya da kek ( ya da 1 kibrit kutusu peynir ve 1 ince dilim ekmek )

    AKŞAM

    1 porsiyon yayla, tarhana ya da domates çorbası

    2-3 köfte kadar et, balık ya da tavuk

    1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

    1 porsiyon salata

    1-2 ince dilim ekmek

    GECE

    1 su bardağı süt 

    Kaynak:http://www.dilarakocak.com.tr/ ve https://www.haftahaftahamilelik.gen.tr
    Google+'da paylaş!

    Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Miyom Ameliyatı Gerekli mi?

     Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Miyom Ameliyatı Gerekli mi? Rahim içerisinde doğru büyüme yapan miyomlar, hangi büyüklükte olursa olsun gebeliğin oluşmasına ve oluşan gebeliğin sağlıklı ilerlememesine yol açacağı için mutlaka...

    Hamilelik belirtileri: Hamileliğin ilk 8 işareti nelerdir?

     Hamilelik belirtileri: Hamileliğin ilk 8 işareti nelerdir?...

    Hamileliğe Nasıl Hazırlanmalı?

     Hamileliğe Nasıl Hazırlanmalı? Hamile kalmaya karar veren ebeveyn adayları ilk olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmalıdır. Bunun için hamile kalmak beklenmemelidir....

    Gebelik Hesaplama Hakkında Neler Bilmelisiniz

     Hamile olduğunuzu öğrenmenizle birlikte, aklınıza takılan ilk sorular genellikle "Şu anda karnımın içerisinde neler oluyor, bebeğim hangi boyutta?" ve "Bebeğim acaba ne zaman doğacak" soruları olur....

    Hamile misiniz? Hamilelik Belirtileri Var Mı?

     Hamile misiniz? Hamilelik Belirtileri Var Mı?...

    Hamilelikte Anne ve Bebek Sağlığı İçin Faydalı Olabilecek Taşlar

     Hamilelikte Anne ve Bebek Sağlığı İçin Faydalı Olabilecek  Taşlar...

    Hamilelikle İlgili Merak Uyandıran Sorular

    Hamilelikle İlgili  Merak Uyandıran Sorular...

    Doğum sonrası güzellik ipuçları

    Doğum sonrası güzellik ipuçları...

    Kilo ve diyabet bebeğinize zarar verebilir

    Hamilelikte diyabet ve kilo risk oluşturuyor. Uzmanlar, diyabet ve kilonun bebeğinize zarar verebileceğini uyarısında bulunuyor....

    Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen gıdalar

    Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen gıdalar...

    ×

    Bilgilendirme

    Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
BİLİYOR MUSUNUZ

Sahil sekonyalarının yakın akrabası olan ve 90-95 metre boya ulaşabilen dev sekonyaların ise 3000 yıldan fazla yaşadıklarını,bu ağaçların en uzunun 112 metre boyunda olduğunu,




-->

Sitemizde Yayınlanan İçerikle ilgili Telif Hakkı İhlali Olduğunu Düşünürseniz. Hak Sahibinin Talebi Doğrultusunda Konu Yayından Kaldırılacaktır.
Etiket Bulutu


«    Aralık 2023    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır.Yasev Life, yasevlife@yandex.com